Miért szükséges a D-vitamin a jó egészséghez?

Világszerte egymilliárd ember D-vitaminhiányos, és legtöbbünk még csak nem is tud róla. Életmódunk, lakóhelyünk, sőt a bőrünk színe is nagy szerepet játszik abban, hogy szervezetünk képes-e D-vitamint termelni és felszívni. Az egészség más aspektusaihoz hasonlóan ez is nagyon egyedi dolog. Ugyanakkor van lehetőség nyomon követni, hogyan teljesít a szervezetünk, és – ha szükséges – javíthatunk azokon a dolgokon, amelyek különösen fontosak, ha a D-vitaminról van szó.

Miért szenved manapság olyan sok ember vitaminhiányban? Nos, a napfény egész éves hiánya, illetve a napozás veszélyei két olyan fontos tényező, amelyek a baj okozói. A városi élet, az épületen belüli munkavégzés, a táplálkozás (vagy annak hiánya), az életkor, a bőrtípus és a testsúly mind-mind befolyásolják a szervezetnek azt a képességét, hogy fel tud-e venni megfelelő mennyiségű D-vitamint. Mivel a D-vitamin az egyik legfontosabb tápanyag, az egészség és a jó közérzet megőrzését célzó minden programnak része kell legyen a D-vitamin státusz ismerete.

A D-vitamin jótékony hatásai

A „napfényvitaminnak” sokféle szerepe van a szervezetben. A D-vitamin hozzájárul az immunrendszer normál működéséhez, továbbá létfontosságú kapcsolatban áll más tápanyagokkal, például a kalciummal. A csontok növekedésének elősegítéséhez a szervezetnek D-vitaminra van szüksége, így tud felszívódni a kalcium.

A napfény gondoskodik a szervezet D-vitamin-termelésének akár 80%-áról is, de ez csak akkor történhet így, ha a bőrünket közvetlenül megfelelő mennyiségű UV-fény éri. A fennmaradó 20%-ot D-vitaminban gazdag étrenddel és étrend-kiegészítőkkel lehet biztosítani. A legtöbb világos bőrű ember esetében a D-vitamin-szint növeléséhez általában elegendő, ha naponta 15-30 percet eltöltenek a napon. A sötétebb bőrűeknél akár hatszor több napozásra is szükség lehet. A napfény hatására termelődő D-vitamin nagyobbrészt akkor tudna keletkezni, amikor a legtöbb ember dolgozik: délelőtt 10 és délután 3 óra között. A New England Journal of Medicine szerint október és március között az északi féltekén élők többségének a szervezetében egyáltalán nem keletkezik D-vitamin a napfény hatására.

A számos egészségügyi előny mindegyike veszélybe kerül, ha nem ér minket elég napfény a természetes D-vitamin-termelés elősegítéséhez. Modern étrendünk tápanyagtartalma pedig nem biztosít elegendő mennyiséget ebből az alapvető tápanyagból. Ez különösen igaz a téli hónapokban, amikor a táplálkozás a D-vitamin elsődleges forrása. A D-vitamin gyakori forrásai többek között a zsíros halak (például a lazac), a sajt, a tojás, a reggeli gabonafélék, a gomba, a spenót, a kelkáposzta és a szójabab.

Miért fontos az étrend-kiegészítőben található D-vitamin forrása? 

Ugyanaz a dolog nem felelhet meg mindenkinek, és ez különösen igaz az étrend-kiegészítőkre. Még több okunk van, hogy alaposak és válogatósak legyünk, amikor az étrend-kiegészítő vitaminok közül a D-vitaminról van szó, különösen ha a vegánok számára elfogadható alternatívákat részesítjük előnyben, mivel sok gyártó kémiailag módosított D3-vitamin-forrásokat használ. Ezért a legtöbb olyan D-vitamin étrend-kiegészítőben, amelyik növényi eredetű, annak ellenére D2-vitamin van, hogy a D3-vitamin jobban felszívódik a szervezetben. A zuzmó a D3-vitaminnak egy teljesen természetes forrása, ami mentes a mérgező és szennyezőanyagoktól. Ez ennek a tápanyagnak a világon az első olyan forrása, amelyet a The Vegan Society és a The Vegetarian Society is jóváhagyott.

A zuzmó, ami gombákkal körülvett alga, a D3-vitamin leginkább bioaktív és fenntartható forrása. Ugyanolyan, mint amit a szervezetünk termel, amikor a bőrünket napfény éri. Észak-Amerikában, Ázsiában és Skandináviában a sziklákon, a hegyoldalakon és a fákon található, és szivacsként szívja magába a napfényt.

ZinoShine+ – a teljesen természetes és vegán D3-vitamin étrend-kiegészítő

A ZinoShine+ 100%-ban természetes, vadon begyűjtött zuzmót használ fel, hogy a D3-vitamin előnyeit a leginkább bioaktív formában biztosítsa, ami abban segít, hogy a szervezet hasznosíthassa a tápanyagokat. Széles spektrumú magnéziumot is tartalmaz, ami fokozza a felszívódást és hozzájárul a fáradtság és a kimerültség csökkentéséhez. Ez az étrend-kiegészítő nagy rugalmasságot biztosít ahhoz is, hogy az év folyamán a VitaminD Teszt által kimutatott aktuális D-vitamin-szint alapján testre szabhassuk a bevitt mennyiséget.

Derüljön fény az egészségére a tesztalapú táplálkozás úttörőinek segítségével!

Ellenőrizze szervezete D-vitamin-szintjét a Zinzino új VitaminD Tesztjével, amelynek elemzését a Vitas, a világ egyik vezető, független, GMP-tanúsítvánnyal rendelkező laboratóriuma végzi. Ez az otthon elvégezhető száraz vércsepp teszt a Zinzino tesztalapú táplálkozási stratégiájának legújabb eleme, ami egy természetes következő lépés, miután a globális egészség és wellness vállalat már egy évtizede a megelőzést középpontba helyező egészségmegőrzés élvonalát képviseli. Ma a Zinzino rendelkezik a világ legnagyobb szárított vérminta adatbázisával, amelyet a zsírsavak elemzéséhez használ, így egyedülálló helyzetben van, hogy írásban is bizonyítani tudja: tudományosan alátámasztott étrend-kiegészítői azt nyújtják, amit ígér: egyensúlyba hozzák a szervezetet.

 

Vélemény, hozzászólás?