Egészséges újévi fogadalmak a 2022-es év elindításhoz

Az egyensúly a jó egészség és az élettel való elégedettség kulcsa. Ha bármiből is túl sok van, az megbillentheti a közérzetét (és itt most nem csak az ételekről beszélünk). Miközben az újévi fogadalmai kidolgozásával tölti az idejét, használja az „élet kerekét” (célok kerekét), hogy egyensúlyt teremtsen az élete minden fontos területén!

A következő kategóriákra lebontva határozza meg, milyen új dolgokat szándékozik elérni: egészség, kapcsolatok, karrier, személyes fejlődés, pénzügyek, kreativitás, szórakozás és fizikai környezet.

Minden egyes kategóriát a jó közérzet szemszögéből érdemes átgondolni, akár az egészségre vonatkozó célokon túl is. Legyen 2022. az az év, amikor mindenben az egészséget helyezi előtérbe – legyenek azok a gyümölcsöző kapcsolatok, a munka és a magánélet egyensúlya, a gyarapodó vagyon, az érzelmi és szellemi fejlődés, valamint olyan szokások kialakítása, amelyek segítenek helyesen élni.  

Új szokások az új évre

Miközben új célokat tűzünk ki magunk elé az előttünk álló évre, fontos visszatekinteni 2021-re. Mi ment jól és mi nem? Mi az, ami az Ön számára most értékes? Milyen életről álmodozik? Mi segíti elő azt, hogy e hosszú távú elképzelése irányába haladjon? Mi az, amivel folyamatosan küszködik, és ki tudja támogatni a fejlődését ezen a területen?

Gondolkozzon el ezeken, miközben elkezdi feltérképezni, mik legyenek az új szokásai, hogy ne vakon repüljön.

Számos szokást felvehet, ha szeretné megtalálni az utat a jobb egészséghez. Az önismeret eligazítja az új céljait támogató szokások kiválasztásában. Tegyük fel, hogy az egyik célja leadni 5 kilót. Válasszon ki néhány szokást, amelyek hídként szolgálnak, hogy eljuthasson oda! Például: „10 ezer lépés naponta” és „80%-ban én készítem el az ételeimet, 20%-ban vásárolok készételeket”.

Az új évben az ételek szolgálják az egészséget, a gazdagságot és a boldogságot 

Ha az egészsége területén világos étrendi célokat tűzött ki maga elé, az segíteni fog jól kinézni és jól érezni magát. A táplálkozása révén adjon energiát a testének! Legyen tudatos főzés és étkezés közben, illetve a másoknak kínált étel tekintetében!

Határozza meg személyes étrendi igényeit! Legyen tisztában azzal, hogy mivel kell vigyáznia, illetve hogy miből kellene többet fogyasztania! Használja ki az év fordulóját arra, hogy ellenőriztesse, mennyi vitamin és ásványi anyag van a szervezetében, valamint hogy milyen a szervezete omega-6:3 aránya!

Végeztessen vérzsírsav-vizsgálatot, hogy megtudja, vajon több omega-3 zsírsavra van-e szüksége a napi étrendje részeként. Mindezeket a különböző tényezőket figyelembe véve tervezze meg, hogyan fog egészségesen étkezni. A tervnek nem kell merevnek vagy elérhetetlennek lennie – csak állítson fel néhány célt és jelöljön ki bizonyos határokat, hogy irányítsa az étkezését.

Például készítsen egy „kedvencek” listát és legyenek meg a tuti receptjei! Válassza ki, mely időpontokban fog enni, és azt, hogy milyen gyakran akar főzni vagy éppen étterembe menni. Számítson arra, hogy ezek az iránymutatások a rutinokkal és a követelményekkel együtt változnak, hiszen ezek csak útjelzők, amik segítenek eljutni a céljához.

Új évi fittségi célok 

Az egészséggel kapcsolatos célok második pillére a fittség. Ha már meghatározta, mit szeretne elérni az egészsége terén, szokásokat is rendelhet hozzá, amelyek segítenek elérni azt. A fittség elérésére irányuló szokások legyenek tevékenységek, amelyeket a legjobban élvez – lehet ilyen az edzőterembe járás, a fitneszórák, a séta, a túrázás, az úszás, a súlyzózás vagy a személyi edző segítségével végzett edzés. Válasszon ki egy–három olyan szokást, ami a fittséget segíti! Például: „válasszon 3 gyakorlatot hetente” és „havonta egyszer kiránduljon a természetbe”.

Tippek az új évre, hogy boldog és egészséges legyen

Természetesen számos más mód is van, amikkel befektethet a jó közérzetébe. Töltsön több időt a családjával és a barátaival, adjon hálát a jó dolgokért, meditáljon, törekedjen a minőségi alvásra, kezdjen digitális méregtelenítésbe, dolgozza fel megoldatlan érzelmeit egy terapeutával, egyen teljes értékű ételeket, használjon természetes termékeket, fektessen időt és energiát a tanulásba, végezzen önkéntes munkát, és találja meg a célját.

Először is magával törődjön!

Egy öngondoskodási terv nem csak a mentális és érzelmi egészségre van jótékony hatással. Teret és tudatosságot biztosít ahhoz is, hogy prioritásokat állítson fel, tehát meghatározza, mik a legfontosabb dolgok. Év elején nagy a kísértés, hogy túl sok célt jelöljünk ki. A napi meditáció, az elmélkedés és a „fehér tér” lehetőséget adhat arra, hogy újrakalibráljunk és újból rákoncentráljunk bizonyos dolgokra.

A táplálkozás és a testmozgás mellett határozzon meg olyan öngondoskodási szokásokat, amelyek az átfogó céljait segítik. Ez nem jelenti azt, hogy mindennap órákat kell a jógamatracon töltenie. Lehet, hogy már az is elég, ha minden héten csupán egy estét vagy délutánt magára szán. Vegyen fürdőt, olvasson könyvet, foglalkozzon a hobbijával, masszíroztassa magát, illetve tegyen bármit, ami megnyugtatja az idegrendszerét.

Az egészségre vonatkozó újévi fogadalmakat januárban szokás meghozni, de minden hónapban át kell őket tekinteni (mivel kétségtelenül változni fognak). Tekintsen rájuk útjelzőként, ne pedig megváltoztathatatlan dologként, hiszen így tud a siker felé haladni. Azt figyelje, hogy mennyit fejlődött, de mindenekelőtt élvezze az utazást!

 

Vélemény, hozzászólás?